- advertentie -

Hedwigepolder tussen feit en emotie

Hedwigepolder tussen feit en emotie

De Hertogin Hedwigepolder is al jaren in het nieuws. De polder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen staat op de nominatie om onder water te worden gezet als compensatie voor werkzaamheden aan de Westerschelde. Maar nog altijd is de polder droog, en gedreven actievoerders willen dat dat zo blijft.
> bekijk hier de reportage Hedwigepolder tussen feit en emotie

DEN HAAG - Het dossier over de Hedwigepolder blijft dicht. Er komt geen onderzoek naar de gang van zaken rond een alternatief plan voor het ontpolderen, dat verdonkeremaand zou zijn. Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen heeft dat donderdag bekendgemaakt.

OOST-SOUBURG - Eigenaar Gery de Cloedt van de Hedwigepolder geeft alle Tweede Kamerleden een exemplaar van het boek 'De Staart van de Walvis'. In dat boek van oud-Statenlid Johan Robesin staat dat de Provincie een plan uit 2009 om de Hedwigepolder te sparen, niet serieus nam.

MIDDELBURG - De PVV in Provinciale Staten wil weten of een alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder in 2009 is afgewimpeld door het toenmalige provinciebestuur. Oud-Statenlid Johan Robesin beweert dat in zijn pas verschenen boek Staart van de Walvis.

MIDDELBURG - De onteigening van de Hedwigepolder mag doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Middelburg woensdag bepaald. De rechter heeft de bezwaren van grondeigenaar Gery De Cloedt verworpen. Hij gaat hoogstwaarschijnlijk in cassatie tegen de uitspraak. 

HULST - Het heeft er alle schijn van dat de gemeente Hulst geld van het Rijk krijgt, 2,5 miljoen, om het verzet tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder te staken. Dat zegt de eigenaar van de polder, Gery De Cloedt, via zijn raadsman. 

HULST - Eigenaar Gery de Cloedt hoeft niets te verdienen aan de tijdelijke opvang van vijfduizend vluchtelingen in zijn Hedwigepolder. Hij zegt geraakt te zijn door de beelden van vluchtelingen die met hun kinderen in erbarmelijke omstandigheden door Europa trekken.

HULST - Op het festival Film by the Sea in Vlissingen gaat een documentaire in première over de Hedwigepolder. De Zeeuwse filmmaker Digna Sinke heeft volgens het festival een goede en degelijke documentaire gemaakt over het proces dat vooraf ging aan het politieke besluit om de polder onder water te zetten.

HEDWIGEPOLDER - De eigenaar van de Hertogin Hedwigepolder, Gery De Cloedt, overweegt naar het Eurpese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen om de ontpoldering van de polder te voorkomen. De Raad van State bepaalde woensdagmorgen dat de Hedwigepolder ontpolderd mag worden.

NIEUW NAMEN - De Hedwigepolder mag ontpolderd worden. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald. Dit betekent dat de Hedwigepolder, na aankoop door de Staat, onder water kan worden gezet voor de aanleg van 295 hectare nieuwe getijdennatuur. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

NIEUW NAMEN - Actiecomité Red onze polder voerde vandaag weer actie in de Hedwigepolder. Het actiecomité bemande daar een rustpost van een fietstocht voor 55-plussers.