- advertentie -

Like Lopen in Zeeland op Facebook


Zeeuwse Documentaire Week 2016

Zeeuwse Documentaire Week 2016

Omroep Zeeland sloot 2016 feestelijk af met een week lang, iedere dag een Zeeuwse documentaire.
Van zaterdag 24 december tot en met zaterdag 31 december zond Omroep Zeeland iedere dag een documentaire die over een Zeeuw gaat, zich afspeelt op een Zeeuwse plek of door een Zeeuw is gemaakt uit. De documentaires 'Elf steden / twee dromen' en 'Afscheid van de Zeeuwse Leeuw' kan je terugkijken op deze pagina (zie hieronder). De overige documentaires komen niet online. 

 
Zaterdag 24 december          Elf Steden / Twee Dromen
Niels en Erwin Mesu uit Middelburg hebben maar één droom. Ze willen ooit de elfstedentocht schaatsen, en dan het liefst zo snel mogelijk. Dan behoren ze tot de kanshebbers om te winnen.
Ze doen er alles voor om maar klaar te zijn voor die ene dag. Draaiboeken voor de tocht liggen al klaar; het hele jaar door bereiden de broers zich voor op de dag die misschien nooit meer komt ...Regie Daniel Godihno Veiga. Bekijk de documentaire hieronder!

 
Zondag 25 december            Paradijs Glaswater  
Een film van Fifi Visser over de doofstomme en spastische kunstenares Marianne Schipaanboord, die communiceert met haar tekeningen. Door de tekeningen wordt steeds duidelijker, hoe de meervoudig gehandicapte Marianne denkt en voelt en het leven ervaart. Deze documentaire werd door het publiek uitgeroepen tot beste film tijdens de dag van de Zeeuwse film.


Maandag 26 december          Het laatste kunstje 
Het kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer. staat centraal in deze film van Jacomien Kodde. Met het nadere einde van Paul in zicht, kijkt het duo terug op hun werk en hun samenwerking. De film werd bekroond met een prijs van de vakjury tijdens de dag van de Zeeuwse film.

 
Dinsdag 27 december            Het getij voorbij 
Joop Span schetst, samen met de inwoners van Veere, een beeld van Veere na de watersnoodramp van 1953 tot de afsluiting van het Veerse gat in 1961.

 
Woensdag  28 december       The old man
De van oorsprong Zeeuwse voetbalscout Piet de Visser (81) reist samen met voormalig PSV-speler Godwin Attram naar Ghana omdat hij heel graag de opening wil meemaken van zijn voetbalschool in Accra. Een school waar talentvolle jongeren behalve voetbaltraining ook onderwijs, voeding en onderdak krijgen. Regie Job van der Zon.

 
Donderdag 29 december       Onder de oppervlakte  
Documentairemaker Digna Sinke kijkt met de belangrijkste hoofdrolspelers van het dossier Hedwigepolder terug op de slopende kwestie van het al of niet onder water zetten van de inmiddels beroemdste Zeeuws-Vlaamse polder. 

 
Vrijdag 30 december                     De tien van Renesse
In een aangrijpende reconstructie vertellen kinderen van de Zeeuwse verzetsmannen, die in december 1944 in het openbaar werden opgehangen, hoe deze gebeurtenis nog steeds een rol in hun leven opeist. Kijk voor meer informatie op www.tienvanrenesse.film. Regie Tjeerd Muller 


Zaterdag  31 december           Afscheid van de Zeeuwse Leeuw 
De carrière van wielrenner Johnny Hoogerland uit Langeweegje is er één met hoogte- en dieptepunten. Zijn grootste succes haalt Hoogerland in 2013 als hij Nederlands kampioen wordt. Het diepste dal is een ongeval in Spanje waarbij hij wordt aangereden door een auto. Het ongeluk kent een diepe nasleep; Hoogerland wordt mentaal nooit meer de oude en hangt na drie mindere jaren zijn fiets definitief aan de wilgen. Regie Stefan Nijpjes.


Zeeuwse Documentaire Week
Zaterdag 24 december t/m zaterdag 31 december  om 20u30 en 22u00 op Omroep Zeeland TV

delen: