- advertentie -

Nieuws over zuid-beveland

Het containerschip dat afgelopen week vastliep op de Westerschelde heeft afgelopen nacht de haven van Antwerpen verlaten. De CSCL Jupiter is op weg naar Hamburg.

Op zijn gemakje fietst Bram Witvliet Wilhelminadorp binnen. Zijn laatste tocht door Zeeland is een korte. ''Tussen de vijftig en zestig kilometer maar.'' Het eindpunt is Wemeldinge. Als hij daar is, heeft hij iets meer dan duizend kilometer op de fiets gezeten om alle 167 Zeeuwse dorpen en steden te zien. Zeeland is de tiende provincie die hij met de fiets verkent.

De Rillandse supermarkteigenaar Carlo de Neve is 'not amused'. Hij heeft een boete van 1360 euro gekregen van de gemeente voor het verkopen van een biertje aan een minderjarige. Maar het biertje dat hij volgens de gemeente verkocht zou hebben, bestaat niet.

100.000 euro schade, 11.000 kippen vergast en een onzekere toekomst. Dat is de voorlopige balans van de situatie van het pluimveebedrijf Mol in Nisse. In twee weken tijd werd het leven van Jan, Annemary en de kinderen door het bestrijdingsmiddel Fipronil op zijn kop gezet.

Duikers hebben geen grote schade ontdekt aan het containerschip CSCL Jupiter dat gisterochtend vastliep in de Bocht van Bath. Volgens Annik Dirkx van het Havenbedrijf Antwerpen is het schip vannacht meteen gecontroleerd.

De achterstand die het scheepvaartverkeer heeft opgelopen, is zo goed als weggewerkt. "Zodra het schip was losgetrokken konden we terug in actie schieten en kon het verkeer weer worden ingepland. Dat is afgelopen nacht volop gebeurd", zegt Annik Dirkx van het havenbedrijf Port of Antwerp.

Pluimveebedrijf J.C.P. Mol in Nisse mag weer eieren verkopen. Twee weken geleden werd het bedrijf geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanwege fipronil. In één van de stallen was het giftige middel in de kippen en de eieren gevonden.

Het containerschip dat sinds vanmorgen vastlag in de Bocht van Bath is losgetrokken. Zeker twaalf sleepboten moesten eraan te pas komen om de 366 meter lange reus los te trekken. De bergingsoperatie startte om 20.00 uur en duurde iets langer dan een uur.

Omroep Zeeland had een extra nieuwsuitzending over het vastgelopen schip op de Westerschelde. Ter hoogte van Bath ligt een schip vast van 366 meter.

Bergers en hulpinstanties bereiden zich voor op een nieuwe poging voor het lostrekken van het vastgelopen containerschip bij Bath op de Westerschelde. De bergingsoperatie zal, bij opkomend tij, rond 20.00 uur starten.